Als ouder ben je druk bezig met keuzes maken en dingen regelen met betrekking tot je kind. Wanneer een kinderopvang regelen? Wanneer kan je ze alleen thuislaten? Wanneer zakgeld geven? Ga zo maar door. Het liefst wil je ze altijd bij je hebben en er altijd voor ze zijn. Veel ouders hebben dan ook grote moeite om hun kind naar een kinderopvang of crèche te brengen en ze hier achter te laten voor een dagdeel om bijvoorbeeld te kunnen werken. Toch is het erg van belang en handig om je kind wel naar een peuterspeelzaal te brengen. Lees hier de belangrijkste dingen die je kind onder andere bij de peuterspeelzaal leert. 

#1 Samen is beter dan alleen 

Vaak is het eerste wat je kind leert op de peuterspeelzaal samenspelen. Een peuter vindt het vaak nog moeilijk om samen met anderen te spelen en daarbij om dingen te delen of te wachten op hun beurt. Dit gebeurt vaak rond de leeftijd 3 of 4. Toch is het stimuleren van peuters om samen te spelen hierbij van belang. Hoe eerder je een kind leert dat andereook wensen en behoeften hebben, hoe beter ze hier rekening mee kunnen houden naarmate ze ouder worden. 

#Afhankelijk van mama of papa 

Ouders houden zich vaak vast aan hun kind en willen het liefst er altijd voor hun kind zijn. Op de peuterspeelzaal kan een kind gevoelens die ze als onprettig ervaren afhankelijk van hun moeder of vader oplossen en hiermee vervolgens leren opgaan. Niet alleen zullen ze hierdoor meer afhankelijk worden, ook zullen ze meer trots op zichzelf zijn en vertrouwen in zichzelf krijgen door het zelf op te lossen.  

#3 Opkomen voor zichzelf 

‘Ik ben er ook nog’ zullen veel peuters denken als ze op de peuterspeelzaal zitten. Wanneer het gaat om eten, spelen of praten. Door ze met zulke situaties te confronteren, worden ze uitgedaagd om voor zichzelf op te komen en zichzelf te laten zien. Hierdoor leren ze vervolgens ook om op hun beurt te wachten en eventuele vragen te stellen. 

#Compassie is key 

Wat enorm belangrijk is om een kind te leren is compassie. Dat is tevens wat een mens mooi maakt. Hoe jong een kind ook is, compassie voelen ze direct. Een vriendje valt en begint te huilen. Een mooie kans voor je kind om zijn vriendje te troosten. Door dit soort compassie te stimuleren, wordt het al normaal gezien en is het een grote kans dat ze later in hun leven ook meer compassie zullen hebben.  

Kinderopvangen en peuterspeelzalen zijn bijna overal wel. Denk aan bijvoorbeeld een kinderopvang of peuterspeelzaal in Groningen of Utrecht. Ga de eerste keer samen met je kind naar de peuterspeelzaal om te wennen aan de omgeving die nieuw voor ze is en laat ze alvast vriendjes maken om de volgende keer je kind vol vertrouwen en plezier naar de peuterspeelzaal te brengen.