Als je jong bent, ben je nog via je ouders verzekerd voor je zorgkosten. Wanneer je 18 wordt, moet je je eigen zaakjes gaan regelen. Een zorgverzekering kan moeilijker lijken dan het daadwerkelijk is. Je moet alleen even weten wat je allemaal moet kiezen en waar zo’n verzekering uit bestaat. Ook is het goed om te weten hoe je voorkomt dat je de verzekering niet kunt betalen. Je bent namelijk verplicht om een zorgverzekering te nemen. Het goede nieuws is echter dat je ook een toeslag kunt aanvragen waarmee je zelf (bijna) niets meer hoeft te betalen voor je zorgverzekering. Wij laten je zien wat je moet doen. 

 

Waarom een zorgverzekering afsluiten? 

Wanneer je in Nederland woont, ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Op die manier kunnen we namelijk de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar houden. We delen de kosten namelijk over alle inwoners van Nederland waardoor jij nooit geconfronteerd kunt worden met torenhoge zorgkosten. Een medische behandeling loopt namelijk al heel snel in de papieren en als je geen verzekering hebt, is de kans heel groot dat je eindigt met grote schulden. Zorg er daarom voor dat je even de tijd neemt om een goede zorgverzekering af te sluiten. Je zult zien dat het een fluitje van een cent is om een verzekering te kiezen die goed bij jouw zorgvraag aansluit. 

 

Wat heb jij nodig? 

Als je een zorgverzekering gaat afsluiten, moet je kiezen welk verplichte deel je neemt. Je kunt namelijk de basisverzekering zo afsluiten dat je een lage maandpremie betaalt. Dit houdt echter wel in dat je meer eigen risico moet betalen. Dit is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen voor de zorg die je gebruikt hebt. Is de max eenmaal bereikt, dan neemt je zorgverzekeraar de kosten van je over. Basisdiensten, zoals een bezoek aan een huisarts, worden altijd door je zorgverzekeraar vergoed. Blijf daarom ook nooit weg van de dokter omdat je bang bent dat dit je geld gaat kosten. Je gezondheid is onbetaalbaar en daarom is het belangrijk om tijdig een afspraak te maken. Kijk ook goed naar de aanvullende pakketten. Je kunt bijvoorbeeld een extra tandartsverzekering berekenen. De kosten van de tandarts worden namelijk niet betaald door je basisverzekering dus hier moet je een extra pakket voor afsluiten. Heb jij nooit iets bij de tandarts? Dan is het waarschijnlijk interessanter om een andere aanvulling op je verzekering te kiezen. 

 

Heb jij moeite om je maandpremies op te hoesten? 

Wanneer je niet heel veel geld te besteden hebt, zit je waarschijnlijk niet te wachten op hoge kosten voor je zorgverzekering. In dat geval is het goed om te weten dat je ook zorgtoeslag kunt aanvragen. Deze toeslag wordt beschikbaar gesteld door de Nederlandse overheid en is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Zo zorgen we er met zijn allen voor dat iedereen goed verzekerd is en dat hij of zij de zorg kan krijgen die nodig is.